27.3.2022

TJ Sokol Deblín - TJ Sokol Troubsko 4:1


K prvnímu utkání jarní části sezóny na naše hřiště přijelo silné Troubsko. V Troubsku se na podzim hrálo velmi těžké a vyrovnané utkání, které se nám podařilo vyhrát po skvělém obratu v závěru, dnes se tak nečekalo nic jednoduchého.

Zápas ale začal velmi nadějně. Byli jsme lepší na míči, vyhrávali souboje a přicházely i první šance, a nebylo jich málo. Tom Kondr z halfvoleje přestřelil, Ríša Cvrkal nejdříve hlavičkou a pak střelou ze střední vzdálenosti donutil gólmana k nelehkému zákroku, nejblíž však ke skórování měla dvojice útočníků Jirka Hrnčíř - Ondra Sojka. Jirka v jednom případě skvěle našel Ondru, ten však ze slušné pozice přestřelil bránu, o chvíli později si kluci vyměnili role - Ondra nahrával a Jirka střílel z gólové pozice nad. Neproměněných šancí bylo opravdu hodně, gólu jsme se však nakonec přeci jen dočkali. Ondra Sojka se pěkně na pravé straně uvolnil, poslal míč do vápna, kde jej Ríša Cvrkal tečoval směrem k zadní tyči na nabíhajícího Jirku Hrnčíře, který už neměl problém poslat nás do vedení - 1:0. Troubsko občas mělo náznaky dobrých akcí, ale naše obrana si vedla vesměs jistě. V jednom případě nám nadělal problém centrovaný míč do vápna, po sérii odrazů však hostující hráč naštěstí prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Náš gólman nebyl donucen k zákroku ani po střele zhruba z úrovně vápna, která prolétla kousek vedle tyče.

Druhý poločas už byl opticky trochu vyrovnanější, pořád bych však řekl, že jsme působili herně lépe. Troubsko hrálo aktivněji než v prvním dějství, avšak ani my jsme nenechali jejich obranu odpočinout. Po jednom rychlejším přechodu do útoku šel Lukáš Štěrba středem hřiště, našel na levé straně nabíhajícího Petě Sojku, který se ocitl v nelehké pozici před brankářem, ale vyřešil ji vzorově krásnou technickou střelou do vzdálenější šibenice - 2:0. Hra byla i nadále vyrovnaná, Troubsko však postupně stupňovalo tlak a bylo znát, že s vývojem zápasu chce ještě něco udělat. V jednom případě se zaskvěl náš brankář Petr Lamač, kterému se podařil zákrok náležící do kategorie "Borec na konec". Peťa skákal po míči, měl už tělo skoro na zemi, ale míč byl po cestě tečován nad něj, ležící Peťa však jednu nohu nechal nahoře, a tou právě zamezil jasné brance. Zákrok to byl skvělý, ale pomohl nám jen na chvíli. Ani ne o půl minuty později přišel ze strany centr, který nikým nehlídaný hráč hostů usměrnil do brány - 2:1. Do konce zbývalo ještě nějakých 15 minut, a tak jsme museli ještě zabrat, infarktový závěr však nepřišel. Asi 5 minut před koncem Tom Kondr vyslal do velké šance Jirku Štěpaníka, který nezazmatkoval a poslal míč vedle brankáře - 3:1. Neuběhla ani minuta a náskok byl již třígólový. Hned po rozehrávce Tom získal míč a ve spolupráci s Radkem Wünschem vyšachovali celou bezmocnou obranu. Tom pak v nájezdu udělal brankáři kličku a bylo hotovo - 4:1.

Asi málokdo čekal, že se nám první zápas až takto podaří. Většinu utkání jsme byli lepším týmem, byli jsme fotbalovější, jen je škoda že hlavně v prvním poločase jsme nevyužili množství šancí k vybudování klidnějšího náskoku. Vše se ale zvládlo, plno kluků podalo vážně dobrý výkon a my jen můžeme doufat, že to tak bude pokračovat i dále. Co nejlépe na to musíme navázat již příští víkend, kdy nás čeká cesta do Moravských Knínic, se kterými jsme se po podzimu dělili o první místo tabulky. Zápas se hraje v neděli v 15:30.