2.6.2019

TJ Sokol Deblín - SK Drásov 1:5


Dnes na naše hřiště zavítali hráči třetího Drásova. Ačkoliv je mezi oběma týmy nemalý tabulkový rozdíl, na Drásov poslední roky doma celkem umíme, a o body jsme se chtěli poprat i nyní.

Zápas jsme herně nezačali dobře. Nedařilo se nám držet míč na soupeřově polovině, hosté pak využívali rychlost svých ofenzivních hráčů a zatápěli naší obraně. Poté jsme však vybojovali roh, z něhož se míč odrazil k na vápně číhajícímu Liborovi Štulpovi, a ten si dobře trefenou ranou dal opožděný dárek ke svým osmnáctým narozeninám - 1:0. Postupem času jsme se dostávali čím dál častěji do zakončení a měli jsme hned několik šancí na navýšení skóre. Jednou třeba po pěkné akci Toma Kondra, který vyvezl míč a přesným dloubákem cílil na nabíhajícího Libora, ten ale v klíčové chvíli netrefil míč a nepřehodil tak brankáře. Slušnou střelu vyprodukoval ze střední vzdálenosti Lukáš Štěrba, i s lehkým přispěním brankáře však pouze rozezvučel břevno. Měli jsme i další šance, už ne ale takové, které by výrazně ohrozily brankáře Drásova. Herně to bylo vesměs vyrovnané a i Drásov se dokázal dostat do zakončení. Většinu akcí jsme zvládli ubránit, na prudký přízemní centr, který zhruba metr před brankovou čarou doklepl nabíhající útočník do odkryté brány, jsme však byli krátcí - 1:1.

Start druhého poločasu jsme měli lepší. Drásov nehrál dobře, my byli rychleji u míčů a měli jsme pár šancí na znovuzískání vedení. Hlavně střídající Zdeněk Wünsch přinesl do středu pole vítané osvěžení a právě on měl na noze dvě z našich tří největších šancí druhé půle, v obou případech tomu však chyběla větší přesnost. Tu třetí velkou šanci měl Libor, který na půlce dostal míč, utekl obráncům a pokusil se o lob, bohužel míč krom brankáře přeletěl i bránu. Drásov se dlouho nedokázal dostat do nějaké nebezpečnější šance, až se ve zhruba 66. minutě uvolnil ve středu pole jejich útočník a ze zhruba 25 metrů napálil míč do horního rohu brány - 1:2. Krásná trefa, vzhledem k předchozím našim šancím však nebylo nic ztraceno. Místo snahy o vyrovnání jsme ale pustili o 3 minuty později Drásov do další šance, kterou po přesném centru nikým nehlídaný nabíhající hráč bez problému proměnil - 1:3. Nebylo na co čekat, hru jsme více otevřeli, občas jsme zahrozili, ale gólu se nedočkali. Libor povedeným přímákem nastřelil jen tyč, nadějně vypadala i individuální akce Milana Špiříka, který si povodil tři hráče Drásova, jeho následná přesná nahrávka ale nebyla spoluhráči dobře zužitkována. Drásov se poté, zhruba deset minut před koncem, dostal do protiútoku, zakončující hráč měl dostatek času a míč i s trochou štěstí poslal přes Pavla do brány - 1:4. Ani to však nebyl konec. Drásov mohl o chvíli později přidat 5. gól, skvěle vracející se Petr Sojka však znemožnil soupeři zakončit. Drásov se pátého gólu přece jen dočkal. Už se blížil konečný hvizd, když se jejich hráč u postranní lajny asi 40 metrů od brány pokusil o centr, který nebyl vůbec přesný, ale k naší smůle se mu nepovedl takovým způsobem, že zaplachtil do vzdálenější šibenice - 1:5.

Takový zápas se těžko hodnotí. Drásov ukázal, že má šikovné a rychlé hráče, kteří určitě v této soutěži umí vytvořit potřebný rozdíl, něco takového se stalo i dnes. Neříkám, že jsme předvedli nějaký moc dobrý výkon, ale i přesto jsme si dokázali vytvořit relativně dost slušných šancí, možná i více gólových než hráči Drásova, ti však s jejich proměňováním byli výrazně úspěšnější. Je to škoda, výsledek je vzhledem k průběhu až moc krutý, bohužel i takový je fotbal...

Na závěr bych ještě chtěl ztratit slovo k výkonu hlavního rozhodčího... Dlouho jsem tu rozhodčí neřešil, dnes si to neodpustím. Je celkem smutné, když při pohledu na obsazení slyšíte věty jako "to bude zas komedie" a pak tomu tak i je. Respektuji práci rozhodčích, nemají to jednoduché a jejich práce není skoro nikdy doceněna, ale dnešní výkon hlavního sudího bych diplomaticky označil za "hodně nepovedený". Ze strany Drásova tam bylo až moc zákeřnějších momentů, zbytečného dohrávání situací, v nichž bylo jasné, že hráč nemůže míč trefit nebo byl dokonce dávno pryč. Pak to vede k zbytečným vášním a slovním potyčkám, které dnes navíc umocnila rasisticky míněná urážka mířící ze střídačky hostů... Rozhodčí neměl utkání pod kontrolou a pustil několik řekněme sporných zákroků, po jednom takovém jsme nejspíš měli kopat za stavu 1:0 penaltu. I my jsme tam měli jeden nehezký tvrdší zákrok, když Michal Staněk se na půlící čáře rozhodl tvrdě přerušit rodící se protiútok, což i přes udělenou žlutou kartu spustilo vlnu emocí. Že té akci předcházel neodpískaný faul na našeho hráče, a tedy chyba rozhodčího, to jaksi vyšumělo... Není dobrý, když rozhodčí píská každou kravinu, ale ještě horší je, když na této úrovni toleruje zbytečně tvrdou hru, na kterou pak často bohužel doplácíme. Abych jen nekritizoval, tak alespoň z mého pohledu se jinak výkonnost rozhodčích v této sezóně oproti předchozím ročníkům zlepšila ;)

Jede se dál. Za týden nás čeká v sobotu poslední zápas venku, zamíříme k němu na hřiště momentálně sedmého týmu tabulky - Babic u Rosic. Trénink je vzhledem k sobotnímu termínu posunut na čtvrtek.