19.5.2019

TJ Lažánky - TJ Sokol Deblín 0:1


Dnes dopoledne nás čekala cesta do Kuřimi, kde své zápasy hrávají z důvodu opravy hřiště nedaleké Lažánky. Na tento víkend se nám sešlo více absencí, museli jsme při skládání sestavy trochu improvizovat, ale Lažánky na tom dle informací byly podobně. Počasí tentokrát fotbalu celkem přálo, bylo sluníčko, bylo teplo... Mohlo se začít.

První poločas byl většinu času v naší režii. Byli jsme častěji na míči, častěji na soupeřově polovině a celkově jsme působili aktivnějším dojmem. Hodně energie měl hlavně Ondra Sojka, který svou aktivitou kolikrát až terorizoval obranu Lažánek a dostal nás hned z kraje zápasu do dvou zajímavých situací, přičemž ta druhá předcházela gólu. Ondra našel na druhé straně vápna Jirku Hrnčíře, který si postrčil míč a jelikož bránící hráč byl v souboji pozdě a trefil mu nohy, rozhodčí musel nařídit pokutový kop. Sám faulovaný se přihlásil k míči a z bílého puntíku jej poslal přesvědčivě k tyči - 0:1. I nadále jsme se dokázali dostávat do vápna, málokdy však z toho bylo něco, co by výrazně zavánělo gólem, občas tam byl nějaký ten závar, ale s tím si dokázali bránící hráči soupeře poradit. Své příležitosti měly i Lažánky, většinou se však jednalo o střely z dálky, které Pavel Haluza jistě chytal. Malé problémy byly s přetaženým centrem, na který Pavel nedosáhl, hráč Lažánek pak hlavou z nelehké pozice namířil míč pouze do boční sítě. Největší šanci prvního poločasu měli domácí chvíli před jeho koncem. Po akci středem se řítil jejich útočník prakticky sám na brankáře, v následné snaze obstřelit Pavla trefil pouze tyč. Do šaten se tak šlo za stavu 0:1.

Z kraje druhého poločasu mohly Lažánky vyrovnat, jejich krajní záložník ale z mírného úhlu razantní ranou naštěstí napálil pouze tyč. Poté jsme měli tak deset-patnáct minut, ve kterých jsme nehráli špatně a dokázali si vytvořit nějaké šance. Martin Kondr si s Ondrem Sojkou hned dvakrát vyměnili na pravé straně míč, Ondra pak našel ve vápně nehlídaného Radka Wünsche, ten však byl příliš blízko brankáři a nepovedlo se mu ho propálit. Později měl ještě slibnou příležitost Michal Božek, který si dokázal poradit s vyběhnutým brankářem, ale neustále byl obtěžován obráncem, který ho nakonec nepustil k zakončení do odkryté brány. Poté už otěže zápasu převzali hráči Lažánek. Do vápna létalo hodně míčů a ne se všemi jsme si dokázali ideálně poradit. Plno z nich pochytal Pavel, který dnes předvedl velmi dobrý výkon a spoustu balónů, které by možná mnozí další brankáři vyráželi, se mu podařilo chytit. Občas to měl těžké a po jednom vysokém centru jen s obtížemi tečoval míč za sebe, bratři Kondrovi mu ale dokázali pomoct s odklizením míče z vápna, odkud se ještě hráč Lažánek snažil vypálit na bránu, trefil ale jen dobře bránícího Jirku Sojku. Bylo i několik dalších šancí, párkrát jsme měli štěstí, že míč propadl těsně mimo tři tyče a nikdo z nabíhajících hráčů na něj nedosáhl, několikrát dobře zastoupil vracející se hráč ze zálohy, třeba Libor Štulpa odvrátil několik přetažených míčů nebo Radek Wünsch měl nejednou hlavu na správném místě, celkově asi každý z obránců či záložníků si připsal nějaký ten dobře odklizený nebezpečný míč. Poslední půl hodinu nás zkrátka domácí zamkli na vlastní polovině a jen trocha víc štěstí, jeden nepovedený obranný zákrok či smolně tečovaný míč je dělil od vyrovnání. Největší šanci si pak Lažánky schovaly na úplný závěr. Přesný centr našel na vzdálenějším rohu malého vápna špatně hlídaného hráče Lažánek, znovu se ale zaskvěl Pavel, který krásně zmenšil úhel, nenechal zakončujícímu hráči příliš prostoru a ramenem nám zachránil vítězství.

Těžký zápas. Vstřelili jsme první gól, měli jsme i šance na navýšení skóre, ty jsme ale neproměnili a tak jsme se ve druhém poločase museli bát o vítězství. Nakonec se nám to podařilo ukopat, a jak kluci na fotce výše ukazují - získali jsme tři body a navíc s čistým kontem, a že si je Pavel za dnešní výkon vážně zasloužil... Nutno uznat, že Lažánky měly smůlu a těch šancí měly ve výsledku vážně hodně. Na to se ale naštěstí historie neptá a my tak můžeme slavit další tři body :)