5.5.2019

TJ Sokol Radostice - TJ Sokol Deblín 0:1


K našemu 20. zápasu sezóny jsme se vydali na hřiště čtvrtých Radostic, kde nás krom chladného počasí přivítal také studený déšť. S tímto soupeřem se nám dlouhodobě moc nedaří, hlavně na jejich hřišti jsme snad nikdy nevyhráli, dnes jsme přijeli tuhle sérii zlomit.

Nezačali jsme úplně špatně, nedokázali jsme se však na delší čas usídlit na soupeřově polovině. Domácí se snažili hrát více vzduchem, většinu míčů ale stačila posbírat naše obranná čtyřka. Kolem 20. minuty se i přesto uvolnil domácí záložník a vypálil z dobrých pětadvaceti metrů. Jeho rána šla od břevna k brankové čáře, znovu do břevna a znovu k brankové čáře, až pak náš brankář Michal Zemek odpálil míč do bezpečí. Domácí se dožadovali gólu a pochyby o správnosti rozhodnutí měl i náš brankář. Videorozhodčí nebyl přítomen, čárový gól neviděl, píšťalka zůstala němá, měli jsme asi štěstí... O chvíli později došlo k podobně dobré střele i na druhé strany. Jirka Hrnčíř si pěkně navedl míč a levačkou rozvibroval břevno, od něhož se míč odrazil před brankovou čáru a pryč. Ve zbytku poločasu jsme byli aktivnější a častěji na míči. Dostali jsme se také do pár šancí, za zmínku stojí třeba další Jirkovo zakončení, které se však nevešlo mezi tři tyče, pak taky v závěru poločasu pěkně na zadní tyč mířil Zdeněk Wünsch, bránu však o kousek minul. Diváci branku neviděli, do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

Druhý poločas jsme začali aktivně, tlačili jsme se do zakončení a za svou snahu jsme byli hned v 50. minutě odměněni. Zdeněk Wünsch na levé straně vymyslel skvělou nahrávku na Ondru Sojku, ten si ještě hodil míč kolem obránce do lepší pozice a z úrovně penalty pak již neměl problém propálit bezmocného brankáře - 0:1. Měli jsme i další šance na vstřelení gólu, Jirka Hrnčíř hlavou trefil břevno, pak také s obtížemi dosáhl na pěkný míč Davida Trettera, střelu měl třeba i Lukáš Štěrba... Z něčeho gól padnout mohl, nezadařilo se, tak jsme museli být o to pozornější v zadních řadách. Radostice postupem času totiž přebíraly kontrolu nad hrou, byly na naší polovině ve vysokém počtu a snažily se míče posouvat rozběhnutým útočníkům. Naše obrana dnes měla den a s dobrou podporou celé záložní řady i brankáře si s většinou akcí dokázala poradit. Čisté konto bylo nejvýrazněji ohroženo po standardní situaci poblíž levé strany vápna, když přesný centr našel hlavu domácího útočníka, ten však míč trknul směrem do země tak prudce, že přeskočil bránu. Pak také skvěle zasáhl Michal Zemek proti ukryté střele zpoza vápna, jeho pravačka nás ochránila od možného vyrovnání. Byly tam i další menší šance, střely z dálky, snad ale nic, co by se dalo nazvat gólovkou. Byly to celkem nervy, domácí hráli dobře, do vápna letělo docela dost míčů, žádný ale za záda našeho brankáře naštěstí nepropadl. Zápas tak skončil našim vítězstvím a jak jsem napsal v úvodu, tohle se nám tam snad ještě nepovedlo. Skvělé a hodně cenné tři body.

Když se nad tím zamyslím celkově, tak jsme nepředvedli špatný výkon. Radostice mají dobrý tým, který na hřišti bojuje, bylo tam tradičně hodně soubojů, ale zvládli jsme to. Sportovně je však třeba uznat, že jsme měli také o něco víc štěstí.

Vyhrálo se, série tří proher je u konce. Příští týden v neděli přivítáme na našem pažitu suverénního lídra soutěže Oslavany. Oslavany jedou na postup, mají skvělý tým plný mladých hráčů, kteří svou kvalitou nepatří do této soutěže a v podstatě většině týmů nadělují vysoké příděly, nedostávají moc gólů a dosud ani jednou neprohrály. Nebude to jednoduché, ale na druhou stranu nemáme moc co ztratit. Utkání se hraje netradičně až v 16:30, důvodem jsou deblínské hody.